https://ecommercepark.se Thu, 20 Apr 2023 11:07:17 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://ecommercepark.se/wp-content/uploads/2020/08/cropped-20527641_10154758472645496_1173649770_n-32x32.png https://ecommercepark.se 32 32 Rapport: Helsingborg som e-handelsstad https://ecommercepark.se/2023/04/19/rapport-helsingborg-som-e-handelsstad/ Wed, 19 Apr 2023 11:22:53 +0000 https://ecommercepark.se/?p=13396 Läs mer »Rapport: Helsingborg som e-handelsstad]]> Det är ingen slump att E-commerce Park är belägen i Helsingborg. Men vi ställde oss för ett tag sedan frågan: hur stark är Helsingborg som stad för e-handel, egentligen?

Den frågan resulterade i en rapport, med insikter kring hur mycket av Sveriges e-handel som faktiskt är kopplat till Helsingborgsregionen.

Ladda ner rapport här: E-handelsregionen Helsingborg rapport

Några insikter från rapporten

Att Helsingborg utöver att vara en logistisk bra placerad stad även har en stark kultur av handel och entreprenörskap, samt är en region som är attraktiv att bo i, gör att alla förutsättningar finns för att e-handel ska vara stark. Utöver det finns det många saker som både kommuner och lärosäten så som Lunds Universitet gör i regionen, som förstärker effekten.

Omsättning med kopplingar till Helsingborgsregionen: 50 – 65 miljarder

Mer än en tredjedel av all Sveriges e-handel, räknat i omsättning för 2021 års siffror, har senaste åren haft kritiska kopplingar till Helsingborgsregionen. Det kan vara att de har huvudkontor här, lager och logistik, teknikutveckling eller internationalisering det rör sig om.

”Helsingborg och e-handel är på många sätt en bra match. Det är en stor anledning till att vi utgår och verkar i staden. Historia, erfarenhet, hamn och logistik, universitet och många vassa e-handlare innebär många ”check” i att vara ett viktigt och strategiskt kluster. ”

Rabie Salem, Contentor, som hjälper e-handelsbolag med innehåll

Omsättning alla verksamheter: 9 miljarder

Bolagen i Helsingborgsregionen som arbetar direkt med e-handel omsätter över 9 miljarder tillsammans. Detta inkluderar många mellanstora e-handelsbolag, där många omsätter mellan 10-100 miljoner. Den största aktören med starka kopplingar till regionen, IKEAs digitala satsningar, är dock inte medräknat i denna siffra.

Ladda ner rapport

Du hittar rapporten här: E-handelsregionen Helsingborg rapport

Vill du hålla dig uppdaterad kring E-commerce Park of Sweden? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev nedan.

]]>
Nybryggt.nu nya framgångar i kaffebranschen! https://ecommercepark.se/2022/05/25/nybryggt-nu-nya-framgangar-i-kaffebranschen/ https://ecommercepark.se/2022/05/25/nybryggt-nu-nya-framgangar-i-kaffebranschen/#respond Wed, 25 May 2022 10:39:41 +0000 https://ecommercepark.se/?p=12025 Läs mer »Nybryggt.nu nya framgångar i kaffebranschen!]]> Nybryggt.nu är en del av Service Supply Scandinavia, med Karsten Deppert som majoritetsägare. Sedan en tid tillbaka driver Roosa Mannonen bolagen som ägs av företaget, som även blivit allt fler det senaste året.

Nybryggt.nu säljer i sin webbutik kaffe i alla dess sorter, så som kaffebönor, kaffekapslar, malet kaffe och mer därtill. Sortimentet är noggrant avvägt och utvalt, många kaffesorter är vad som kan kallas ”specialkaffe” ifrån t.ex. Italien.

Sedan Roosa kom in i företaget och tog över ansvaret för dess verksamheter, har antalet företag blivit allt fler. I september 2021 köpte Service Supply Scandinavia upp företaget FitnessFika och fick således en webbutik som erbjuder hälsosamt tilltugg till kaffet.

I år har det inte saktats ner på farten, snarare tvärtom. Kaffe fortsätter vara röda tråden och nu har även webbutiken https://www.kaffeadventskalendern.se/ förvärvats till portföljen. Kaffeadventskalendern är likt det låter, en kalender där varje lucka ger sin öppnare en god kopp kaffe. Tidigare år har kalendern innehållt kaffe från svenska microrosterier, men nu utökas utbudet av kaffesorter genom att kalendern from 2022 kommer kaffekalendern innehålla kaffe ifrån nordiska microrosterier.

”Målet är att öka försäljningen och sälja 1000 kaffeadventskalenderar i år. Vi kommer skicka ut samtliga under november och allt kommer packas i Helsingborg.”

Utöver utökningen av kaffe i olika former, kommer nybryggt.nu i år även satsa på företagsförsäljning av kaffe. De kommer även göra ett designlyft på sin hemsida tillsammans med Sandra Cerny. Utöver företagsförsäljning av kaffe, satsas det även på försäljning av kaffe på den finska marknaden.

Slutligen i all aktivitet som just nu sker, deltog nybryggt.nu även på välgörenhetseventet ”Slag för hjältar” där 200 personer deltog.

]]>
https://ecommercepark.se/2022/05/25/nybryggt-nu-nya-framgangar-i-kaffebranschen/feed/ 0
Starta e-handel – 3 strategier för att sälja på internet https://ecommercepark.se/2021/12/27/starta-e-handel-3-strategier-for-att-salja-pa-internet/ https://ecommercepark.se/2021/12/27/starta-e-handel-3-strategier-for-att-salja-pa-internet/#respond Mon, 27 Dec 2021 12:47:29 +0000 https://ecommercepark.se/?p=10982 Läs mer »Starta e-handel – 3 strategier för att sälja på internet]]> E-handeln och digitaliseringen i övrigt fortsätter bara att växa och utvecklas på den svenska marknaden. Trots att e-handelstillväxten bland svenska företag fick sig en rejäl skjuts uppåt 2021 vilket delvis orsakades av pandemin, tycks utvecklingen inte avta. Enligt e-barometern växte svensk e-handel med hela 16% under det andra kvartalet 2021.

I takt med att handel på internet fortsätter att växa, väljer många entreprenörer och småföretagare att haka på trenden att starta egen e-handel. Men trots att det är avsevärt mycket enklare att skapa en egen webbutik och börja sälja på nätet idag än för några år sedan, så krävs det både tid och pengar för att komma igång. 

Inte sällan kan kostnaden för att bygga en egen webshop visa sig bli högre än vad som budgeterats. För den som aldrig byggt en webbplats kan det även visa sig bli en utdragen process att sätta upp en välfungerande webbutik. Av den anledningen kan det vara klokt att utvärdera övriga alternativ för att sälja på nätet. Att bedriva e-handel behöver nämligen inte innebära att du säljer via egen webbutik. I den här artikeln går jag igenom andra alternativ och strategier för att komma igång med försäljning online.

E-handel via sociala medier

Ett av de enklaste sätten att komma igång med försäljning på nätet för entreprenörer och i vissa fall företag är via sociala medier. Detta gäller särskilt för personer och företag som redan är aktiva på sociala medier och som har en befintlig följarskara. Steget från att interagera med sina följare i sociala medier till att faktiskt börja sälja produkter till dem är litet. Men möjligheterna är enorma. Statistik visar att hela 83% av alla svenskar använder sociala medier och inget tyder på att trenden kommer att avta, snarare tvärtom. 

Dessutom är sociala medier så som exempelvis Facebook och Instagram visuella marknadsplattformar. Det innebär att det kan vara fördelaktigt att marknadsföra produkter och tjänster som är av estetisk karaktär. Exempelvis kan skönhetsfrämjande produkter och visuellt tilltalande konsumtionsvaror sättas i ett sammanhang som kan vara svårt att uppnå via andra försäljningskanaler. 

Flera plattformar för sociala medier erbjuder idag användare butikstjänster för e-handel. De största sociala medierna i Sverige är Facebook och Instagram. Om du redan säljer via en webshop, då kan du givetvis integrera din e-handel med Instagram och Facebook. Detta förutsätter dock att du använder en modern och väletablerad plattform såsom exempelvis Shopify eller WooCommerce.

Du kan då enkelt med en app eller plugin koppla din webshop till exempelvis Facebook eller Instagram. Personer som kommer i kontakt med produkter som exponeras i exempelvis nyhetsflöden på sociala medier kan då se priser och produktinformation men även klicka på en produktbild eller länk för att komma direkt till din webbutiks produktsida och där genomföra köp.  

Men vi ser nu även att sociala medier går från att enbart fungera som kanaler för marknadsföring till att bli fullt funktionella försäljningskanaler.

Många influencers och entreprenörer, verksamma på framförallt den amerikanska marknaden, struntar helt i att starta en egen webshop och använder istället sociala medier som sin primära försäljningskanal. Via exempelvis Instagram shopping är det möjligt att både marknadsföra och ta betalt för produkter direkt på Facebooks och Instagrams respektive plattformar. I nuläget fungerar det endast att ta betalt via dessa tjänster på den amerikanska marknaden men med stor sannolikhet kommer Instagram Shopping även att kunna användas på fler marknader i framtiden.

Utöver Facebook och Instagram finns det givetvis flera övriga kanaler inom social media att utforska i syfte att sälja produkter och tjänster.

Sälj via en marknadsplats

Trots att marknadsplatser för e-handel förekommit länge på marknaden är det ännu få e-handlare på den svenska marknaden som inser fördelarna med dessa kanaler. För det första kan du enkelt benchmarka priser, design och i vissa fall kvalitet bland befintliga produkter som förekommer på de marknadsplatser som är av intresse för dig och din målgrupp. 

Marknadsplatser kan på så vis vara enkla lösningar för framförallt entreprenörer och företag som befinner sig i uppstartsfasen. Man kan snabbt få sig en uppfattning om de erbjudanden som redan finns att tillgå i marknadsplatsers befintliga utbud. Därmed kan även vissa risker som nystartade e-handelsföretag typiskt konfronteras med i övriga försäljningskanaler minimeras. (Typiska risker kan vara relaterade till exempelvis pris, konkurrensgrad, fraktförhållanden etc.)

Andra fördelar med marknadsplatser kan vara att handlare har möjlighet att avgränsa sig till den marknad som marknadsplatsen har att erbjuda. Amazons marknadsplats tillhandahåller exempelvis ett helt ekosystem med både marknadsförings- och logistiktjänster som kan användas av anslutna handlare.

Med andra ord kan företag på ett relativt okomplicerat vis fokusera på att sälja till kunder som använder en viss marknadsplattform. Med den här typen av strategi behövs i många fall vare sig tidskrävande investeringar i att skapa en egen, extern webshop eller investeringar i externa marknadsförings- eller säljkanaler.

Det förekommer förvisso flertalet marknadsföringsplatser som skiljer sig en del åt. Men den gemensamma nämnaren är att marknadsplatser erbjuder en mer eller mindre helhetslösning där handlare kan välja att enbart fokusera på de möjligheter som erbjuds inom plattformens ekosystem. Användandet av marknadsplatser bland handlare, utseluter dock inte att även kanaler utanför marknadsplatsen kan användas likväl.

Här är några av de populära e-handelsmarknadsplatser att kolla in för den som vill börja sälja på nätet: Amazon, Udemy, Etsy, Tradera, Fyndiq, Rakuten och Jet.

Email automation och egen landningssida

Om du inte vill ta steget fullt ut att skapa en egen webbutik, vilket kan bli både tidskrävande och kostsamt finns det även andra enklare lösningar att tillgå för att komma igång med försäljning online. Plattformar såsom ActiveTrail, MailChimp, Activecampaign och Unbounce erbjuder enklare lösningar för företag att synas och kommunicera med sina intressenter via anpassade landningssidor. 

Landningssidor kan enklast beskrivas som digitala skyltfönster där handlare har möjlighet att presentera sitt erbjudande och interagera med besökare. De är vanligen enkla att både skapa och anpassa för att passa ditt företag och din målgrupp.

Givetvis är inte fördelarna de samma som om du registrera ett eget domän och bygger en fullskalig webbplats. Men landningssidor kan vara ett klokt första steg för att kommunicera med intressenter och kunder. 

Landningssidor är med andra ord ett bra och enkelt sätt för att exempelvis skapa inspiration, samla in leads, erbjuda förköp eller reservationer av produkter och tjänster. Kort sagt en utmärkt strategi för e-handlare att känna pulsen på marknaden. Landningssidor kan med fördel användas i samband med lanserandet av ett nytt varumärke, produkt eller vid expansion till nya marknader.

]]>
https://ecommercepark.se/2021/12/27/starta-e-handel-3-strategier-for-att-salja-pa-internet/feed/ 0
4 tips för att sälja digitala produkter via en egen webshop https://ecommercepark.se/2021/01/05/4-tips-for-att-salja-digitala-produkter-via-en-egen-webshop/ https://ecommercepark.se/2021/01/05/4-tips-for-att-salja-digitala-produkter-via-en-egen-webshop/#respond Tue, 05 Jan 2021 15:40:22 +0000 https://ecommercepark.se/?p=8950 Läs mer »4 tips för att sälja digitala produkter via en egen webshop]]>

webshop

E-handeln i Sverige fortsätter att växa. Enligt E-barometern som ges ut av PostNord var E-handelns tillväxt hela 39% i det tredje kvartalet under 2020 i jämförelse med motsvarande period 2019! Den kraftiga tillväxten kan förklaras av att konsumenter och näringsidkare hittar nya vägar på grund av den pågående coronapandemin. Framförallt ser vi att handeln med dagligvaror sticker ut när det gäller tillväxt (+101 % i jämförelse med Q3 2019).

 

Förutom den allt tilltagande e-handelstillväxten vad det gäller fysiska produkter ser vi nu även ökade behov av försäljning och konsumtion av digitaliserade tjänster. Som ett exempel kan nämnas Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar att gymnasieskolorna i Sverige övergår till distansundervisning.

 

E-handel skapar inte enbart möjligheter för handlare som vill ta steget att börja sälja på nätet. Det finns även stora möjligheter för den som vill sälja tjänster, kurser och andra digitala produkter med en egen webshop. Men hur gör man och vad behöver man tänka på för att sälja digitala produkter på nätet?

 

I det här inlägget går jag igenom några heta tips och råd för den som vill sälja digitala produkter via egen webshop. Jag heter Jacob Bartoletti och driver bloggen Skapawebbkraft.se. Besök gärna min webbplats för att läsa mer om hur du kan starta din egen webshop och börja sälja på nätet!

 

 

webshop

Förmedlingstjänst eller egen webbutik?

Vad är egentligen en digital produkt? Det finns inget entydigt svar på den frågan men vanligen är denna typ av produkt per definition immateriell och överförs elektroniskt via exempelvis nedladdning eller streaming.

 

Det finns i princip två tillvägagångssätt för att sälja en digital produkt. Antingen säljer man via en förmedlingsplattform, exempelvis Spotify, Udemy eller iStock. Det finns tiotusentals webbplatser som endast förmedlar digitala produkter mellan säljare/upphovsmän och köpare/konsumenter. En förmedlingstjänst är ett enkelt sätt att för att komma igång och börja sälja. 

Det finns dock flera mer eller mindre uppenbara nackdelar med att använda förmedlingstjänster för att sälja sina digitala produkter. För det första är denna typ av tjänst sällan gratis. Dessutom måste säljare positionera sin produkter och prissättning efter konkurrerande substitutprodukter som exponeras på den förmedlingstjänst som används i fråga. 

 

Det kan även vara problematiskt utifrån ett upphovsrättsligt perspektiv att sälja sina produkter via en förmedlingstjänst och många säljare förlorar delvis kontrollen över sina produkter som istället sköts av förmedlingsföretagen. 

 

Ett alternativ för att sälja digitala produkter kan därför vara att på egen hand starta en webshop och sälja sina digitala produkter på egen hand. Fördelarna är många. Du slipper kostsamma mellanhänder och kan dessutom sätta dina egna juridiska villkor och bestämmelser. Via en egen webshop får du även möjlighet att skapa en kundupplevelse som är helt anpassad efter din marknad och målgrupp. 

 

Dessutom får du bättre kontroll och tillgång dina kunder. Du kan exempelvis erbjuda merförsäljning eller marknadsföra nya lanseringar till dina befintliga kunder. Du får helt enkelt ökad kontroll och kan även erbjuda en högre grad av flexibilitet än om du låst dig vid en statisk förmedlingstjänst som har begränsade möjligheter till kundspecifika anpassningar etc.  

 

Trots att det finns flera fördelar med att sälja via egen webshop så finns det naturligtvis flera nackdelar. Den kanske främsta nackdelen är att det kan uppfattas som att inträdesbarriärerna är höga för den som aldrig bedrivit försäljning via en egen webbutik. Här nedan följer några viktiga tips för att du ska lyckas sälja dina digitala produkter med en egen webshop:

#1 Välj e-handelsplattform för din webshop

Det går att sälja digitala produkter via e-handelsplattformar som främst används av handlare som säljer fysiska produkter. Men om du enbart vill fokusera på att sälja digitala produkter är det bättre att välja en plattform som är framtagen för att sälja digitala produkter. Anledningen till det är att digitala produkter i många fall ställer helt andra krav vad det gäller allt från distribution till kundupplevelse än de e-handelsplattformar som i första hand riktar sig till företag som säljer fysiska produkter.

Ska du exempelvis streama videos kommer du förmodligen ha behov av att använda en lösning som inte belastar dina webshops servrar och som kan erbjuda snabb och säker streaming av dina videos. 

Du har förmodligen behov av att distribuera dina digitala produkter för att optimera upplevelsen för dina kunder. Ska du exempelvis sälja digitala kurser så vill du kanske skapa mötesrum för deltagare och tillåta att deltagarna laddar upp arbetstester och interagerar med utbildare i en miljö som möjliggör detta.

webshop

 

Det finns flera plattformar för att sälja digitala produkter inom segmentet SaaS (Software as a service). SaaS innebär att e-handelstjänsten levereras som en helhetslösning. Du betalar då vanligen en prenumerationsavgift som ger dig allt det du behöver inklusive support för att bygga din webshop och sälja dina produkter online.

 

Olika plattformar är specialiserade på olika typer av digitala produkter. Ska du exempelvis sälja någon form av distansutbildning, då bör du välja en plattform som är specialiserad på denna typ av digitala produkter. Några av de mest populära helhetstjänsterna på marknaden är: Thinkific, och Teachable.

 

Ska du istället sälja nedladdningsbara produkter då kan Sellfy eller Podia vara intressanta alternativ inom SaaS-segmentet.

 

För den som är mer tekniskt bevandrad kan WordPress vara ett alternativ. WordPress är ett CMS (Content Management System) inom så kallad segmentet “öppen källkod”. Det innebär att plattformen är gratis att använda. Du kan därefter välja att koppla på tilläggstjänster och program som är kompatibla med WordPress. Du bygger då din webshop från scratch och har mycket större valmöjligheter än med helhetslösningarna (SaaS) som ger användare tillgång till en färdig systemlösning för att sälja digitala produkter.

 

Några av de bästa e-handelsplattformarna som är kompatibla med WordPress för att sälja digitala produkter är:

1. Learndash

2. Memberpress

3. Easy Digital Downloads (EDD)

 

Förutom att WordPress kräver mer erfarenhet och kompetens än om du väljer att använda en helhetslösning (SaaS) kommer du dessutom att behöva skaffa ett webbhotell, domän, tema och eventuellt övriga program som gör att din webbplats fungerar så som du vill.

 

webshop

 

#2 Kalkylera din webbutiks totala kostnader väl

Att sälja digitala produkter via egen webshop är vanligen mer kostsamt än att sälja via en förmedlingsplattform. Med en egen webshop måste du stå för en hel del kostnader som du bör räkna på innan du sätter igång. 

 

Fördelen med en egen webshop framför en förmedlingstjänst är naturligtvis att du slipper betala förmedlingstjänsten. Vanligen tar etablerade förmedlingstjänster ut en procentsats på din försäljning (även om andra prismodeller kan förekomma). En strategi kan vara att börja med att sälja dina digitala produkter via en förmedlingstjänst för att snabbt komma igång. När försäljningen börjar ta fart kan du därefter flytta över dina produkter till en egen webshop och avsluta försäljningen hos förmedlaren.

 

Ska du sälja via en helhetslösning (SaaS), exempelvis: Thinkific,Teachable, Sellfy eller Podia – då bör du sätta dig in i plattformarnas prissättning för olika tjänsteplaner och vad som ingår i respektive tjänsteplan.

 

Ska du sälja via WordPress blir kalkylen något mer komplicerad. Ska du exempelvis använda dig av streaming av filmer i din webshop, då måste du betala för en streamingtjänst på vars servrar du laddar upp din filmer. Du måste även skaffa ett webbhotell, tema och betala för den plattform som du vill använda med WordPress (Exempelvis: Learndash, Memberpress eller Easy Digital Downloads).

 

webshop

#3 Ta fram strategi för marknadsföring

 

Glöm inte att i ett tidigt skede lägga upp en strategi för hur du ska nå fram till din målgrupp? Det här kan vara en nackdel med att sälja via egen webbshop istället för en förmedlingstjänst. Etablerade förmedlingstjänster har vanligen ett stort antal anslutna kunder eller medlemmar och det är inte ovanligt att den som väljer att sälja via en förmedlingplattform kan marknadsföra sig via plattformen i fråga.

 

Annat är det med en egen webshop, här måste du få personer i din målgrupp att hitta till din webshop. Marknadsföringen kan vara en betydande kostnad som du bör räkna och budgetera för i ett tidigt skede. Många e-handelsplattformar erbjuder även lösningar för marknadsföring för dess användare. Innan du väljer plattform bör du försäkra dig om att plattformen är kompatibel med den marknadsföringskanal som du vill marknadsföra dig via.

#4 Erbjud mervärde för dina kunder (diplom, quiz, ljudkvalitet, unikhet)

Sist men inte minst bör du fundera på vilken kundnytta övrig kundnytta du vill ge dina kunder utöver det värde som kom kommer av konsumera din digitala produkt. Det här är alltså en anmärkningsvärd skillnad från webbutiker som endast syftar till att förmedla värde via sina produkter. 

 

Tänk dig att du säljer en digital kurs. Då vill du kunna erbjuda dina kunder möjlighet till att ställa frågor, göra prov och i vissa fall genomgå olika moment via en logisk ordning (Steg 1, 2, 3 etc.). Du säljer med andra ord inte enbart en digital produkt, du säljer en upplevelse. Gör en enklare kravspec på hur du vill kunna förmedla din digitala produkt och säkerställ att den plattform som du väljer ger dig de verktyg du behöver för att lyckas.

 

]]>
https://ecommercepark.se/2021/01/05/4-tips-for-att-salja-digitala-produkter-via-en-egen-webshop/feed/ 0
Quickbutik – där hjärta möter teknik https://ecommercepark.se/2020/07/20/quickbutik-dar-hjarta-moter-teknik/ https://ecommercepark.se/2020/07/20/quickbutik-dar-hjarta-moter-teknik/#respond Mon, 20 Jul 2020 09:45:44 +0000 https://ecommercepark.se/?p=8009 Läs mer »Quickbutik – där hjärta möter teknik]]> Quickbutiks bolagsresa kan nog liknas vid den isländska vulkan à la EM 2016. Långsamt och stadigt har de byggt en grund med fokus på kunden, som totalt har exploderat det senaste året i nya funktioner, anställningar och marknader. Vi träffade deras Partner Success Manager Emma Brentegani för att prata om bolaget idag, planerna framåt och receptet till framgång som e-handlare.

Emma Brentegani har haft en speciellt första tid på Quickbutik. Hon började i april, mitt i rasande Coronapandemi, och hennes första vecka på jobbet blev hemifrån. Ingen lära-känna-varandra-fikastund med kollegorna och en väldigt annorlunda onboarding. Till och med nu, när vi befinner oss i juli, har hon fortfarande inte träffat alla sina kollegor. Och trots en okonventionell start blev den riktigt bra – kanske bättre än tänkt.

”Det är lätt att bli matt av att både sätta sig in i det tekniska och vara social med kollegorna när man är ny. Nu fick jag ett försprång på det tekniska, jag lärde mig vokabulären och programmen, och sen kunde jag fokusera på mina nya kollegor”

Med sig till Quickbutik hade Emma erfarenheter som säljare, butikschef och e-handlare – då som hyresgäst på E-commerce Park. När hon satt på Parken hade hon Azddin Benberkan, grundare till Quickbutik, vägg i vägg. Sedan dess har hon följt Quickbutik på håll och när en anställning kom upp var hon snabb på att höra av sig.

Som Partner Success Managers ska Emma och hennes kollega Fredrik Azelius knyta an partners till Quickbutik som kan stötta deras butiksägare med allt det där extra man behöver tänka på som e-handlare, förutom det tekniska. Det kan handla om byråer som sysslar med SEO, leverantörer av betallösningar, fraktbolag eller webbdesigners. Genom Quickbutik ska du kunna få hjälpa och stöd i alla bolagets faser, stor som liten. Men räcker det att få stöd på vägen för att lyckas med din e-handel?

”Förberedelser är A och O”

Väldigt många, menar Emma, missar helt att göra sin hemläxa innan de startar. De tror att det räcker med att ha en bra produkt men förstår inte att allt ligger i hur man säljer sin produkt. Vi kan bara hålla med. På E-commerce Park ser vi ofta hur företagare antingen slänger sig ut utan att ha kollat om de finns ett hål på marknaden där de kan tjäna pengar. Eller så sitter man och pillar med designen för webbutiken i månader. 

Bruset man ska tränga igenom idag som företagare är enorm och det kräver att man kan sin affär. Det har dessutom blivit så enkelt, med tjänster som Quickbutik, att starta webbutik eftersom det inte kräver ett stort tekniskt kunnande. Istället kan du lägga din energi på att sälja och synas, till rätt personer med rätt budskap.

”Man får inte vara rädd för att ta steget – att sätta igång.
Om man inte prövar idén vet man inte om den funkar”

Det gäller också att inte fastna i förarbetet och skapa detaljerade planer som du ändå inte kommer kunna följa. Emma menar att man måste måla med den breda penseln i början för att sätta ramar och mål. Man måste kunna vara flexibel och testa sina teser för att sen analysera och förbättra.

Några konkreta tips från Emma när du ska göra din hemläxa:

  • Vem är din kund
  • Hur köpbenägen är hen
  • Vart når du din kund
  • Vad övertygar din kund till köp
  • Utvärdera och justera hela tiden

”Det finns hjälp att få när man ska starta som hjälper dig att prioritera och fokusera på ”rätt” saker – som Parkens kurs för fysiska butiker där vi är med: Digitalisera din handel

Emma upplever att hon överraskande ofta träffar personer som inte riktigt förstått vad de gett sig in på när de startade en e-handel. Butiken har kanske inte sålt så bra och de vet inte hur de ska vända skutan. Det är av just den anledningen som Quickbutik är så mycket mer än bara en plattform. Det som hade kunnat vara en kall teknisk produkt är fylld av hjärta och känsla.

”Vår devis är ju att vi vill driva hela Sveriges ehandel framåt”

På frågan om vad som ligger i piplinen ler Emma stort och berättar att de har slipat på många idéer och att mycket spännande saker kommer hända till hösten 2020. Det finns många roliga planer som de vill förverkliga. Plattformen utvecklas konstant och för varje nu funktion uppstår nya behov. Under den här våren har de bland annat lanserats i Danmark vilket blev en direkt succé med de första kunderna efter bara några timmar.

Vad exakt som väntar Quickbutik får vi helt enkelt vänta och se till efter semestern, men vi hoppas och räknar med fler fyrverkerier!

]]>
https://ecommercepark.se/2020/07/20/quickbutik-dar-hjarta-moter-teknik/feed/ 0
E-handelsgigant från Helsingborg satsar på fler visningsbutiker https://ecommercepark.se/2020/07/13/e-handelsgigant-fran-helsingborg-satsar-pa-fler-visningsbutiker/ https://ecommercepark.se/2020/07/13/e-handelsgigant-fran-helsingborg-satsar-pa-fler-visningsbutiker/#respond Mon, 13 Jul 2020 11:11:05 +0000 https://ecommercepark.se/?p=7963 Läs mer »E-handelsgigant från Helsingborg satsar på fler visningsbutiker]]> Helsingborg och nordvästa Skåne har länge setts som ett Mecka för logistik och e-handel. Närhet till kontinenten och flera stora transportleder har lockat många aktörer att etablera sig i regionen. Trademax grundades i Helsingborg för över 10 år sedan och fortsätter att växa och satsa på regionen de kallar hemma. 

”Helsingborg är vår hemstad. Det var där allting startade och vi fortsatt verka”
Tobias Höglind, Retail Manager på Home Furnishing Nordic 

Trademax är ett varumärke som drivs av Home Furnishing Nordic, som i sin tur ingår i koncernen BHG Group med över 1500 anställda. Det är nog få som känner till Home Furnishing Nordic, trots sina 400 medarbetare. Istället har bolaget lagt sin energi på att lyfta sina välkända varumärken; TrademaxChilliFurnitureboxKodin1 och WeGot

Trademax och alla varumärken inom Home Furnishing Nordic har välkända och framgångsrika webbutiker där de erbjuder inredning och möbler till låga priser. Men sedan 1 år tillbaka har de även börjat gasa rejält inom visningsbutiker. 6 nya butiker har sett dagens ljus under det senaste året och fler kommer det bli.

”Vi har den typen av produkter som många vill se och uppleva innan man fattar beslut”
Tobias Höglind, Retail Manager på Home Furnishing Nordic 

Våren 2020 har varit dramatisk och tung för många inom retail, men även vissa e-handelsbranscher. Valet att satsa på visningsbutiker har dock stått fast och inte påverkats av Coronapandemin. Idag görs 20% av köpen i webbutiker först efter att man besökt någon av Home Furnishing Nordics 5 st Chili butiker och 15 st Trademax butiker. 

Varför man tog beslutet att satsa på visningsbutiker är dels för att kunna stärka kunderbjudandet och erbjuda utökad personlig service. Man hoppas också att ökade volymer från butik ska spilla över positivt på e-handeln och ge ökad försäljning online. 

Tanken bakom bolagen har alltid varit att erbjuda möbler och inredning till ett riktigt lågt pris. Samma devis lever man efter idag men har i och med flera starka varumärken i portföljen (TrademaxChilliFurniturebox) ett än större utbud, bättre service och kvalité men lika pressade priser. Att öppna fler butiker är ännu ett steg i ledet mot att erbjuda det kunderna vill ha, där och när de vill ha det. 

]]>
https://ecommercepark.se/2020/07/13/e-handelsgigant-fran-helsingborg-satsar-pa-fler-visningsbutiker/feed/ 0
Unga entreprenörer från Helsingborg tar över världen https://ecommercepark.se/2020/06/10/unga-entreprenorer-fran-helsingborg-tar-over-varlden/ https://ecommercepark.se/2020/06/10/unga-entreprenorer-fran-helsingborg-tar-over-varlden/#respond Wed, 10 Jun 2020 07:59:02 +0000 https://ecommercepark.se/?p=7902 Läs mer »Unga entreprenörer från Helsingborg tar över världen]]>

På E-commerce Park sitter två 22-åriga killar, Vincent Olsson och Jacob Fors Nielsen, som har haft bolag sen de gick i högstadiet. De träffade varandra i skolan och insåg snabbt att de tänkte liknande och hade liknande mål. Fokus på kundupplevelsen, droppshipping och starkt driv har lett till internationell framgång.

Vincent och Jacob hittar man ganska ofta i pingisrummet där det går vilda matcher. På soliga dagar sitter de utomhus och varvar fika med jobb. Frågar man dem hur sjutton de lyckats åstadkomma allt de gjort rycker de bara på axlarna och ler. Min fascination över deras kunskap och målmedvetenhet växer ju mer jag får veta om deras bolagsresa.

Redan på högstadiet drev de företag på var sitt håll. Mestadels importerade de produkter från Kina och sålde i USA. När en annan funderade på om högstadiet någonsin skulle ta slut blev Vincent och Jacob experter på dropshipping och kundflöden.  

De började arbeta ihop i tvåan på gymnasiet och deras nuvarande företag – Zoom Ball – grundades 2019. Zoom Ball säljer en sfärisk boll till fotografer. På grund av den sfäriska effekten visar den dig 180 graders utsikt över omgivningen och skapar en visuell effekt.

På frågan om hur det funkar att arbeta med sin kompis är det bara positiva känslor.

”Att arbeta med sin vän är väldigt roligt och utmanande. Man pushar varandra och man är bra på olika saker. Jag tycker att kommunikation och vara öppen är viktigt. Det kan även vara svårt att skilja på jobb och fritid så det gäller att hitta en bra balans.”

”Sedan start har vi delat upp arbetet på de olika styrkor vi har. Jag (Jacob) sköter mestadels vår marknadsföring och Vincent sköter den logistiska delen av företaget. Sen sköter vi mycket gemensamt också.”

Sedan start har Shopify och dropshipping varit en viktig del av framgången. För Vincent och Jacob blev droppshipping ett sätt att komma igång med låg kostnad och låg risk, eftersom man inte sitter på något eget lager.

”Ett tips om du vill börja med dropshipping är att återinvestera en stor del av din vinst i ditt varumärke och gör kundupplevelsen bättre. Det kan vara egendesignade paket till din produkt, finare hemsida, influencers osv.”

Idag sker 50 % av deras försäljning i USA, 30 % är i Storbritannien, Kanada och Australien och resterande är länder runt om i Europa.

”Vi har planer på att expandera mer på den amerikanska marknaden. Den är enorm och vi har sett att amerikaner konverterar mer på vår webbplats än något annat land.”

Något som också visat sig vara en framgångsfaktor för Zoom Ball är samarbeten med incluencers. Influencer marketing har vuxit rejält de senaste åren och idag är det en hel industri, där även privatpersoner med ganska få antalet följare kan kalla sig influencers – rättare sagt micro influencers. För Zoom Ball blev influencers ett sätt att skapa tillit till en produkt genom att använda sig av en mellanhand som följarna (dvs. potentiella kunder) ser upp till. 

”Vi började arbeta med influencers främst på Instagram för att nå ut till fler potentiella kunder och för att växa vårt varumärke. Influencers kan göra videos och bilder på din produkt och det kan du även använda i dina sociala marknadsföringskampanjer.”

Även om jag kan uppleva Vincent och Jacob som stundtals blyga inför vad jag tycker är en fantastisk framgångssaga är de mycket tydliga med hur hårt de slitit för att komma dit de är idag.

”Det är inte alltid charmigt att vara egenföretagare. Ibland krävs det långa dagar och nätter för att komma dit man vill. Ha tålamod och var beredd på att motgångar kommer att hända. Lär dig av dina misstag och applicera det i din verksamhet för att ständigt bli bättre.”

”Att sälja på nätet och driva en framgångsrik verksamhet är inte enkelt. Det finns miljontals e-handels sidor och varför ska kunden välja att köpa från just din sida? Nyckeln är att förstå kundens behov. Det gäller att läsa på ordentligt och ha en bra affärsplan innan du startar.”

Med en gedigen erfarenhet i ryggen (och ingen riktig påverkan under Corona) har Vincent och Jacob siktet inställt på stora mål.

”Vårt mål med Zoom Ball just nu är att fortsätta växa och anställa globalt. Vi har planer att ta in lager i USA och potentiellt andra länder så att vi kan ge kunderna ännu snabbare frakt. Under året kommer vi även arbeta mer med digitala tjänster som online kurser, där vi ser vi en stor potential.”

Det ska bli så roligt och se vad som sker härnäst för Zoom Ball – men det känns garanterat som fler framgångar väntar!

]]>
https://ecommercepark.se/2020/06/10/unga-entreprenorer-fran-helsingborg-tar-over-varlden/feed/ 0
Så fungerar dropshipping för Sverige https://ecommercepark.se/2020/05/06/sa-fungerar-dropshipping-for-sverige/ https://ecommercepark.se/2020/05/06/sa-fungerar-dropshipping-for-sverige/#respond Wed, 06 May 2020 11:20:30 +0000 https://ecommercepark.se/?p=7840 Läs mer »Så fungerar dropshipping för Sverige]]> Dropshipping är en affärsmodell som förekommer i stor utsträckning i framförallt USA och Kina. Studier visar på att mer än en tredjedel av alla e-handelsföretag i USA använder dropshipping. Konceptet, att slippa lagerhålla och låta leverantören ansvara för att leverera till kund har funnits även på den nordiska marknaden förhållandevis länge. Det är dock framförallt de senaste åren som dropshipping börjat ta fart på riktig.

En anledning till att dropshipping som affärsmodell fortsätter att växa på den nordiska marknaden kan förklaras med att konceptet blivit mer tillgängligt än någonsin tidigare. För några år sedan var det framförallt stora och väletablerade bolag med möjlighet till nära samarbeten med leverantörer som kunde ingå exklusiva avtal. Idag ser verkligheten annorlunda ut, dropshipping använd numera även flitigt av nyetablerade e-handelsföretag och startups. 

Numera finns det flera framstående leverantörsportaler och marknadsplatser för dropshipping. Det innebär att leverantörer kan ansluta sig till denna typ av förmedlingstjänst och lägga ut sina produkter till försäljning. På motsvarande vis kan återförsljare ansluta sig till förmedingstjänsterna och få tillgång till artiklar som dropshippas från olika leverantörer. 

Priser, ledtider och övriga villkor är vanligen redan avtalade då återförsäljare ansluter sig till tjänsten. På så vis behöver inte tid ödslas på förhandling eller övriga avtalsfrågor. Små företag får därav generellt samma förutsättningar som stora företag och kan sälja på lika villkor.

Det här inlägget är ett bidrag från Webshopsguiden.se. Besök gärna vår webbplats för att läsa mer om dropshipping i Sverige och tips för hur man skapar sin egna webshop. 

Vad innebär dropshipping?

Dropshipping kan enklast beskrivas som ett samarbete eller en uppgörelse mellan leverantör och återförsäljare där leverantören tar ansvar för att sköta lagerhållning och leverans ut mot kund. E-handlare som använder dropshipping behöver alltså endast fokusera på att marknadsföra och sälja leverantörens produkter. 

Vanligen ansvarar leverantören även för kundtjänst och returer. I vissa fall ombesörjer även leverantören att emballera produkter med återförsäljarens logga eller förpackning. På så vis uppfattar inte kunden att beställd vara från en återförsäljare, leverans av återförsäljarens  leverantör eller av tredje part. 

Så här kan förloppet beskrivas:

  1. Leverantör och e-handelsföretag ingår ett samarbete där leverantören ansvarar för att på beställning, leverera produkter direkt till e-handelsföretagets kunder.
  2. E-handelsföretaget lägger upp de artiklar de vill sälja från leverantören i sin webbutik (produktinformation, bilder, pris etc.). Produkterna marknadsförs eventuellt även i andra kanaler.
  3. När en kund beställer en produkt via e-handelsföretagets webbutiken genereras en order som skickas till leverantören. Kunden betalar på vanligt vis, exempelvis genom elektronisk betaltjänst, kreditkort eller via faktura. 
  4. Leverantören tar emot order och får betalt. (E-handelsföretaget behåller mellanskillnad mellan ut-pris och leverantörspris. I vissa sällsynta fall förekommer provisionsbaserade överenskommelser där e-handelsföretaget exempelvis erhåller en procentsats på såld artikel).
  5. Leverantören levererar produkten till kunden. (I många fall är leverantören även ansvarig för reklamationsärenden och hanterandet av eventuella returer.)

Det finns flertalet fördelar med dropshipping:

  • Låg risk: Eftersom du inte behöver köpa in och lagerhålla produkter; kan du i princip börja med dropshipping utan startkapital. Det enda du behöver är en webbutik och ett registrerat företag. Dropshipping kännetecknas även av låga utträdesbarriärer. Det innebär att du snabbt och till låg kostnad kan avveckla din verksamhet om så skulle behövas.
  • Flexibel: Produkter som säljer dåligt kan du snabbt byta ut. Dropshipping lämpar sig för exempelvis vid kampanjer och försäljning i samband med särskilda teman, högtider etc.
  • Låga kostnader: Förutom kostnader relaterade till logistikkedjan kan du även minimera kringkostnader för exempelvis: kundtjänst, kundreskontra, personal och administration.
  • Enkelhet: Du behöver inte resa på inköpsmässor, förhandla om priser och avtalsvillkor i samma utsträckning som traditionell distanshandel. Generellt sett kan du även lägga mindre tid på kontakt med kunden.
  • Strategiskt: Med dropshipping kan du testa en ny marknad eller en ny produkt. En produkt som bevisligen visar sig sälja bra på en marknad kan i efterhand köpas in och lagerhållas för att säljas till ännu bättre marginaler. Det blir även enklare att prognostisera framtida försäljning och realistiska ordervärden för en typ av artikel som redan testats på en marknad via dropshipping.

Några nackdelar med dropshipping är:

  • Lägre marginaler: Leverantören tar typiskt ut relativt höga priser i jämförelse med om du köper in motsvarande produkt och på egen hand lagerhåller. Följaktligen blir vinstmarginalen per såld artikel förhållandevis låg. (Då andra sidan är den totala kostnadsbilden lägre med dropshipping vilket bör tas med i beräknandet.)
  • Svårt att vara unik: Dropshipping innebär extremt låga inträdesbarriärer. Dina konkurrenter kan snabbt introducera motsvarande artiklar på marknaden till samma villkor som du.
  • Ditt varumärke är mer sårbart: genom att låta leverantören ansvara för logistik kan ditt varumärke ta skada om din leverantör exempelvis missköter leveranser och serviceåtagande. Du har små eller ingen möjlighet till att förbättra processer eller förebygga problem i logistikkedjan. 
  • Långa ledtider: generellt sett kännetecknas dropshipping av produkter med långa leveranstider från Asien. (Det finns självfallet undantag här.)

Så kan du dropshipippa via en leverantörsportal

Det enklaste sättet att testa dropshipping är via en portal eller marknadsplats för dropshipping. Istället för att du på egen hand ska behöva kontakta leverantörer och få till ett samarbete, kan du alltså registrera dig som användare hos en förmedlingstjänst.

Fördelarna för framförallt startups är att du inte behöver övertala leverantörerna om eventuella försäljningsvolymer. Du behöver heller inte förhandla priser eller villkor som ska gälla. Alla leverantörer som är asnlutna till de större portallösningarna på marknaden har redan accepterat förmedlingstjänstens villkor och priserna är redan satta. 

En annan fördel med att ansluta sig till en portallösning är att du får tillgång till ett enormt utbud av artiklar att välja av. De marknadsplatser och portaler som jag rekommenderar för den svenska marknaden (se nedan) kan dessutom användas till låga avgifter alternativt gratis.

Portaler och marknadsplatser för den svenska marknaden

Det finns en hel del portaler och marknadsplatser att välja av för den som vill testa dropshipping. Problemet med de allra flesta förmedlingstjänster är att de erbjuder dropshipping från leverantörer med långa leveranstider till kunder i Sverige.

Det finns förvisso Europeiska företag som istället för att förmedla produkter via leverantörer från exempelvis asiatiska leverantörer; köper in och lagerhåller artiklar i europeiska varulager. På så vis kan de dropshippa till återförsäljare i Europa med förhållandevis korta ledtider. Hit hör exempelvis BigBuy. 

Problemet här är att du betalar för en mellanhand, vilket du slipper om du istället dropshippar direkt från leverantör till din kund. En annan nackdel är att utbudet av produkter är begränsat. Väljer du istället att dropshippa via en portallösning får du tillgång till produkter från olika leverantörer inom samma segment. Det innebär att leverantörer indirekt konkurrerar med varandra om priser, kvalitet och andra kundfördelar. Med en portal kan du alltså dropshippa en typ av vara från flera olika leverantörer och välja den som passar din marknad bäst.

Vill man använda en portallösning som har en bred bas av leverantörer anslutna till sig, då kan AliDropship vara ett intressant alternativ att utvärdera närmare. AliDropship är en applikation som erbjuder dropshipping för leverantörer anslutna till AliExpress. Fördelen med AliDropship är att applikationen är kompatibel med flera populära e-handelsplattformar på marknaden (WooCommerce, Shopify m.fl.). Ett problem med AliDropship kan vara att i princip alla artiklar levereras från asiatiska leverantörer vilket medför långa leveranstider.

Ett snarlikt alternativ med mer attraktiva leveranstider kan vara Oberlo. Oberlo är en portallösning, precis som AliDropship. Även Oberlo ger dig tillgång till artiklar som kan dropshippas från leverantörer anslutna till AliExpress. Fördelen med Oberlo är att de även har europeiska leverantörer anslutna till sin portal. Med Oberlo kan du alltså erbjuda bättre leveranstider än AliDropship, förutsatt att du vill sälja på den Europeiska marknaden. Nackdelen med Oberlo är att portalen endast är kompatibel med Shopifys e-handelsplattform.

Oberlo är även utifrån ett användarperspektiv en intressant portal för dropshipping. Du kan nämligen importera produkter, direkt från din portalen till din webshop. Det innebär att du inte behöver lägga in produktinformation, såsom: priser, produktbilder, dimensioner etc. manuellt. Du kan snabbt byta ut artiklar som säljer dåligt och med ett fåtal klick importera nya produkter från Oberlo till din webbutik. Här kan du läsa mer om Oberlo.

]]>
https://ecommercepark.se/2020/05/06/sa-fungerar-dropshipping-for-sverige/feed/ 0
Hur väljer jag kontorshotell? https://ecommercepark.se/2020/02/07/hur-valjer-jag-kontorshotell/ https://ecommercepark.se/2020/02/07/hur-valjer-jag-kontorshotell/#respond Fri, 07 Feb 2020 15:51:09 +0000 https://ecommercepark.se/?p=7578 Läs mer »Hur väljer jag kontorshotell?]]> Vi träffar ständigt många egenföretagare och e-handlare som nästan jämt har samma frågor och funderingar när det gäller att flytta företaget hemifrån till ett kontor. Många undrar vad det kostar att sitta på ett kontorshotell eller en hub, samtidigt som de undrar om det är värt att flytta till ett kontorshotell.

Vad kostar det att sitta på ett kontorshotell?

Den ständiga frågan med många svar. Det kostar mellan 350-1000 kr/kvm att sitta på ett kontorshotell i Helsingborg. Hos oss hittar du kontor för det lägre beloppet, av den enkla anledningen att vi ligger utanför stadskärnan. Hyr du kontorsplats hos oss ingår dock alltid gratis parkering, kaffe/te, After work, fredagsfrukost, föreläsningar, events och du blir en del i vårt e-handelsnätverk.

Vad ska man tänka på när man hyr kontorsplats eller kontor på kontorshotell?

När du hyr kontor eller kontorsplats bör du tänka på vad du och ditt bolag faktiskt är i behov av. I start fasen har man sällan budget för ett eget kontor i en fastighet, utan börjar med att hyra in dig på ett kontorshotell.

Gör en prioriteringslista med vad du vill att din arbetsplats ska ha. Genererar ditt val av kontorshotell ytterligare kostnader på grund av transport dit? Önskar du lagerplats eller har du en annan lösning? Är gemenskapen viktig eller behöver du bara komma ur hemmet med ditt bolag?

Jämför kostnad mot prioriteringslistan och glöm sedan inte de mjuka värdena. Vad förutom kontorsplats kan gynna ditt företag? E-commerce Park är en plats för kunskapsdelning, där våra kontorsgäster integreras med vårt övriga nätverk av e-handlare, för att kunna sprida kunskap, hitta synergier och branschkollegor.

HÄR hittar du vad det kostar att hyra kontor av E-Commerce Park och vad som ingår. Har du frågor är du alltid varmt välkommen att kontakta oss, vi finns här för dig på vägen mot stordåd!

]]>
https://ecommercepark.se/2020/02/07/hur-valjer-jag-kontorshotell/feed/ 0
Ehandelskolan – Content marketing https://ecommercepark.se/2019/04/19/ehandelskolan-content-marketing/ https://ecommercepark.se/2019/04/19/ehandelskolan-content-marketing/#respond Fri, 19 Apr 2019 06:19:38 +0000 https://www.ecommercepark.se/?p=6785 Läs mer »Ehandelskolan – Content marketing]]> En viktig del av alla verksamheter är att synas för sina kunder. Syns du inte kan du inte sälja. Linnéa Vikbrandt föreläste på terminens Ehandelsskola för att prata om just detta. Linnéa arbetar på Fieldly som Head of Content and Communication och har tidigare startat Contentor Marketing.  Till deltagarna på Ehandelskolan delade hon med sig av praktiska tips för att blir bättre på att skapa content.

“Nobody cares about products, except you. Create interesting content”

Content marketing innebär att man med hjälp av ”innehåll”, dvs. material som publiceras på digitala och analoga kanaler, marknadsför sitt företag. Innehållet ska vara värdefullt och relevant för personen som läser det.  Det är därför viktigt att känna sin målgrupp och ha en förståelse för varför de följer dig och önskar ha ut av att följa dig. Det i sin tur innebär att man såklart ska ha en tydlig bild över vem som är min målgrupp.

Content marketing handlar också om att bygga upp förtroende och en persona kring ditt företag. När kunden litar på dig kommer den vara mer benägen av att handla av dig. Företagets persona berättar vilka värderingar det är grundat på, visionen och historien bakom företaget. När du skapar content kan du därför både berätta om dina tjänster och produkter, men även om de anställa på företaget, leverantörer, resan hit, framgångar och idéer. Det man allra helst vill få till är inte bara att företaget ska prata, utan att kunden ska svara. Den dialogen är ovärderlig när det kommer till att bygga tillit, få feedback och ambassadörer som kan sprida ditt varumärke.

Det är inte alltid lätt att komma på bra idéer till content. Linnéa tipsar därför om att ställa dig själv följande frågor, vilket du sen kan använda för material till din blogg, sociala medier, nyhetsbrev med mera:

  • Hur kan jag hjälpa besökaren handla av mig?
  • Hur kan jag besvara besökarens frågor utan att träffa henne?
  • Vem har min kunds uppmärksamhet idag?
  • Varför handlar man de produkter jag vill sälja?

”Var en hjälpsam vän med (minst) en baktanke”.

Ett annat tips är att helt enkelt inspireras av andra. Hitta företag både inom din bransch men även inom andra verksamheter som du tycker har roliga inlägg, intressanta klipp eller dåliga hemsidor. Vad är det som gör just den kanalen eller plattformen bra eller dålig?

Linnéa menar att det finns en content-skapare i oss alla. Såklart kan inte alla blir proffs, men genom att öva och inspireras av andra kan vi bli bättre. Om inte annat finns det mängder av kunniga personer man också kan anlita om plånboken tillåter. Det bästa med content marketing är dock att det inte behöver kosta mer än din egen tid. Och det är bara din kreativitet som sätter gränserna.

]]>
https://ecommercepark.se/2019/04/19/ehandelskolan-content-marketing/feed/ 0