Karin Andersson är en rastlös entreprenör med intresse för teknik. Sommaren 2012 såg hon potential i microdatorn Raspberry Pi och startade strax därefter den sprakande webbshoppen r-pi. Men hon kände att e-handeln behövde en boost och blev därför deltagare i inkubatorn på E-commerce Park 15/16. Vi har träffat Karin för att prata om e-handelns spännande värld och hur inkubatorn gav r-pi en skjuts i rätt riktning!

Från en pryl för supernördar till ett community för programmerare

Karin har drivit webbshopen r-pi sedan 2012 och noterade tidigt att Sverige lider av en stor brist på programmerare och elektronikingenjörer som bygger hårdvaran. Hennes man, Pär Andersson, har nyligen hoppat på e-handelståget helhjärtat som utvecklare av elektroniska hårdvaruprototyper mot företag. Men e-handeln började med en enkel kärlek för Raspberry Pi och elektronik.

När min man och kompis såg produkten lyste bådas ögon upp av rent intresse. Då såg jag en potential och vi räknade affärsmässigt på produkten och provade. Det var på den vägen en fascination för teknik blev till e-handel.

Karin berättar att hon valde att starta och bygga upp en e-handel, men eftersom Raspberry Pi endast var ett halvår gammal år 2012 behövde en community byggas för att kunna överföra kunskap om microdatorn.

Supernördarna inom programmering ochhårdvaruelektronik var exalterade, men de vanliga teknikintresserade var lite skeptiska. För att öka kunskapen och synligheten anordnade vi events. Detta gjorde att vi fick träffa våra existerande och potentiella kunder för att ge dem en chans att få klämma och känna på Raspberry Pi.

“Ens egen tid är en viktig spelbricka för framgång”

Karin var en av de första kontorsgästerna på E-commerce Park. Där fick hon, genom Karsten Deppert, höra talas om inkubatorprogrammets start 2015. Hon ansökte och kom med 2015/16.

Jag ville lära mig mer om e-handel och om marknadsföring i praktiken. Eftersom jag till en början var ensam med att driva Solsnäckan AB kände jag att jag ville ha någon att bolla mina tankar och problem med.

Inkubatorprogrammet gav Karin nya lärdomar och perspektiv, vilket har översatts till en välbehövlig e-handelsboost för r-pi:

Jag skulle säga att Inkubatorn har spelat en stor roll för min framgång. Det gjorde att jag lyfte blicken och tvingades ut ur min bekvämlighetszon.

Alumnnätverket sporrar utveckling efter inkubatorprogrammet

Solsnäckan AB var ett av fyra företag som var med i den första inkubatorgruppen 15/16. Två år senare har Karin anslutit sig till alumnnätverket.

Det är så lätt att fastna i detaljer och problem. Då tycker jag att det är otroligt skönt att kunna möta alumner för att diskutera lösningar. Ibland kan man bli förblindad och då kan en annan person med andra erfarenheter presentera en enkel lösning.

När Karin fick frågan om vilka tips hon skulle ge årets inkubatordeltagare var svaret:

Använd tiden fullt ut! Även om livet kan göra det svårt ibland så är det viktigt att vara ihärdig, ha tålamod och låt det gå lite långsammare. Men ge inte upp!

Med de avslutande och motiverande orden önskar vi Karin Andersson och r-pi fortsatt lycka och framgång!

/Sarah Chase, redaktör