Karin Stenmarck är värmlänningen som i Schweiz tog chansen att göra det hon brinner för och började sy barntäcken. Med Sture & Folke har hon fått kunder och återförsäljare över hela världen – men nu satsar hon fullt ut på Sverige.

Karin lever som hon lär

Karin berättar att hon alltid varit inne på design, konst och hantverk, men att livet tog en annan riktning. Det var inte förrän hon och hennes man flyttade till Schweiz år 2008 som hon tog chansen att satsa fullt ut på det hon brinner för:

Strax efter flytten blev jag gravid och intresset för barnaccessoarer kom som en naturlig del. Jag upptäckte snabbt att det fanns ett gap på marknaden efter ett ihärdigt letande efter det perfekta barntäcket. Till slut tog jag saken i egna händer och designade ett vadderat barntäcke där design och kvalitet var i fokus. Tiden och kreativiteten fanns, så snart var det första barntäcket sytt och det visade sig vara ett stort intresse från familj och vänner. Snart därefter började jag sälja till världens alla hörn via Etsy, berättar hon.

Att verkligen ha passion för det man gör tror hon är en grundförutsättning för att lyckas som företagare, eftersom det är en “bumpy road”. Hennes främsta råd till den som vill starta eget är därför att följa de egna intressena. Det är vad hon själv gjort med Sture & Folke, där hon får utnyttja sin kreativa ådra i designen av olika hemtextilier.

 

En hemmamarknad i Sverige nästa mål

Under de åtta åren i Schweiz växte Sture & Folke till sig och Karin skickade leveranser till såväl Kiruna som Hawaii. När hon och familjen flyttade tillbaka till Sverige i februari i år fanns det Sture & Folke-återförsäljare i både Schweiz, Sydkorea och Spanien. Dessa finns visserligen fortfarande kvar, men nu ligger fokus på den svenska e-handelsmarknaden.

Jag vill skapa en hemmamarknad i Sverige och arbetar för att hålla det så nära som möjligt. Just nu samarbetar vi t.ex. med en tysk producent, gör produktutvecklingen tillsammans med Sömmerskan på Råå och och alla trycksaker görs av Pingvin Press AB.

Återförsäljarna i Sverige utökas också kontinuerligt och numera finns Sture & Folkes produkter hos bl.a. Babyland och NK i Stockholm. Vad som började med barntäcken har dessutom vuxit till ett brett sovrumssortiment med plädar, prydnadskuddar och sängkläder för vuxna och barn – allt med egendesignade mönster.

 

“Inkubatorn lät som en dröm”

För att lyckas med de nya målen och etablera sig ordentligt i Sverige anmälde sig Karin till Ecommerce Parks inkubator. Det var Annika från Roos Interior som tipsade henne när de träffades över en lunch:

Annika berättade att hon var med i inkubatorn och trodde att det skulle passa mig perfekt. Så jag kontaktade inkubatorn och det lät som en dröm. Nu ser jag fram emot varje möte, för det är en sådan lyx att få träffa likasinnade som tycker om att prata om samma saker som en själv, avslutar hon.

Jag önskar henne lycka till med inkubatortiden och är övertygad om att Sture & Folke snart har skapat sig en stabil grund på den svenska marknaden.

/Johanna, redaktör & medlem i e-parken