Hoppa till innehåll
Helén Wendel, Staaarkids

Smycken som fångar magin i barns ögon

Helén Wendel är knappast en novis i kreativa och fashionabla kretsar. Med en bakgrund i modevärlden i New York och Paris föll det sig kanske naturligt att hennes kreativa ådra ledde henne till snilleblixten Staaarkids. Och idag är Helén en av många som delar med sig av sin kompetens i E-commerce Parks inkubatorverksamhet.

“Min dotter är min inspirationskälla”

Kärlekssymbolismen bakom Staaarkids föddes i samma stund som hennes dotter. Åtta år senare identifierade Helén ett designgap i smyckesbranschen: äldre barn. Målet att designa smycken som för samman mor och barn blev en verklighet år 2011.

Jag frågade smyckesbutiker och personer i branschen om de kände till produkter som var specifikt designade för äldre barn. Svaret var nej. När jag berättade om min idé blev de entusiastiska. Det gav mig verkligen motivation.

“A Gift from Staaarkids is A Sign of Unbreakable & True Love”

Helén ville fånga barndomens magi i sina smycken. Samtidigt ville hon efter år utomlands få in typiskt svenska element. Resultatet blev smycken med bland annat stjärnmotiv, kronor och det klassiskt svenska mariekexet. Staaarkids tillverkas av hög kvalitet med material som sterlingsilver, 18-karats guld och med diamanter som ett tillval. Materialvalen är däremot knappast sammanträffanden utan står för en viktig symbolism enligt Helén:

Diamanter är oförstörbara och står för evinnerlig kärlek. Dessutom är banden på våra armband gjorda av silke för att representera bandet mellan mamma och dotter, systrar, bröder, vänner och den faderliga kärleken.

Betydelsen bakom smyckena sträcker sig däremot förbi materialvalet.

Den minsta storleken på armbanden är för bebisar. Dessutom kan en mor och dotter köpa matchande ringar. De kan dessutom öppnas upp för att passa en vuxen människas finger. Detta gör att smyckena är gjorda för en livstid.

Dottern växte upp till designer och ambassadör

Heléns dotter blev mer än en inspirationskälla när hennes intresse för smycken växte i takt med mammas företag. Numera ger hon mer än gärna input – något som omfamnas av Helén:

Barn är så kreativa. Hon ger mig idéer och gör prototyper för Staaarkids. Hon spelar även in många smyckesfilmer som jag använder som marknadsföring på vår Instagram. Det är trots allt vår story, vårt universum.

“Inkubatorn gör oss klokare tillsammans”

Helén har alltid skött verksamheten på egen hand. Men när hon fick nys om inkubatorverksamheten på E-commerce Park lät samarbetsmöjligheterna lockande. Hon förklarar:

Jag har ju levt mitt vuxna liv utomlands, så inkubatorn ger mig trygghet i Sverige. Jag fick kontakt med den förra inkubatoransvariga och blev glad när Peter Höjman drog igång det igen.

På E-commerce Park sitter likasinnade personer som täcker in alla delar av ehandelsverksamheter. Och Helén tycker att verksamheterna blir starkare tillsammans:

Det är väldigt skönt att sitta i en grupp och bli klokare tillsammans. Vi kan dela med oss av vår kompetens. Jag har ju också erfarenheter och kontakter att dela med mig av.

Staaarkids har utvecklingsplaner och Drottning Silvia i spetsen

Staaarkids står inte stilla – tvärtom. Helén berättar att hon har många järn i elden. Ehandeln växer och framtiden lutar det mot att hon utökar med butiksförsäljning.

Jag har blivit kontaktad för att designa smycken för ett klädföretag i Milano och London. Dessutom är jag i kontakt med en juvelerare i Danmark som har åtta butiker.

Trots potentiella samarbeten i horisonten, återvänder Heléns fokus alltid till det viktigaste: barnen. Förra året ingick Staarkids nämligen i avtal med självaste Drottning Silvia för välgörenhetsorganisationen Childhood.

Jag presenterade Staaarkids för Childhood i Stockholm. De gillade verkligen idén. Som en följd donerar vi en hundralapp varje gång vi säljer Snowflake Ring with Diamonds.

Staaarkids har lysande utsikter. Och troligtvis kommer vi snart att se ännu mer magi från Helén och hennes dotter.

/Johanna, redaktör & medlem i e-parken