För drygt ett år sedan delade E-commerce Park of Sweden ut ett e-handelsstipendium till två lovande e-handelsprojekt: Omninom och Ankylo. Nu har turen kommit till Omninom, vars mål är att göra det enklare att köpa bra, hemlagad mat. Här berättar Jonas Palmqvist och Dennis Overhage om idén bakom företaget, matsvinn och varför de väljer att starta i Malmö.

Ett schysst alternativ för plånbok och miljö

Omninom är en kommunikationsplattform för människor som är intresserade av mat, olika matkulturer och att äta god hemlagad mat. Familjer, studenter eller äldre ska få ett hemlagat alternativ till take-away. Kanske kommer du hem sent, och har varken ork eller tid att laga mat, samtidigt som du vill ha en hög kvalitet på maten.

Du ska ha ett hemlagat alternativ som känns familjärt till en schysst peng, istället för att behöva välja något som i din värld är ett sämre alternativ. Du vill inte äta pizza varje gång utan vill ha något annat, det vill vi hjälpa till med, berättar Jonas och Dennis som står bakom Omninom.

Indirekt kan Omninom också minska matsvinnet. Istället för att slänga de råvaror du inte kommer hinna äta upp så kan du sälja dem tillagade online.

Det handlar mycket om matsvinn. Du ska inte köpa ett helt blomkålshuvud och sedan bara använda hälften. Istället för att laga två portioner på halva, lagar du fyra portioner och säljer två av dem.

Säkra på livsmedelssäkerhet

De 10 000 kr som E-commerce Parks e-handelsstipendium gav kommer att användas till ytterligare utbildning inom livsmedelssäkerhet. Omninom är inte bara en kommunikationsplattform för att köpa och sälja maträtter, de har också som mål att kunna ge information och utbildningar för en ännu bättre livsmedelssäkerhet.

Vi tar ett aktivt ansvar för vår tjänst, vi vill ju att användarna får ut så mycket som möjligt av det. Så länge du har fräscha råvaror och tar hand om din matlagning på ett korrekt sätt är det inga problem, men vi vill kunna ge våra användare stöd och handledning.

Istället för en kokbok

Jonas berättar att Omninom egentligen började med att han funderade på att skriva en egen kokbok. Men den idén avfärdade han ganska snabbt och istället började han tillsammans med Dennis forma tanken på Omninom. När idén väl kom gick det snabbt att utveckla konceptet, berättar killarna. Jonas är utbildad civilekonom och kommer från logistikbranschen, medan Dennis studerade och drev bolag vid sidan av. De träffades på Minc i Malmö och började prata. Från att ha haft sällskap till ett seminarium började de även umgås privat som vänner.

Matkulturen gör Malmö till ett naturligt val

Nu väntar lanseringen av plattformen i Malmö för att testa marknaden på riktigt efter både marknadsundersökningar och research. Malmö blev det självklara valet av stad att starta i. Inte bara för att det är Jonas och Dennis hemort, utan också eftersom det finns en bred matkultur i staden.

Med den diversitet som finns i Malmö har du en möjlighet att prova mat från en mängd andra matkulturer. Tyvärr finns det inte på marknaden idag. Än…

Ett annat exempel de tar upp är husägare som har frukt i trädgården. Det är ett återkommande problem vad all denna frukt ska användas till: du kan inte äta hur mycket äppelmos, äppelkaka och äppelchutney som helst, men kanske vill någon annan njuta av din burk med hemlagad äppelmos?

Tycker du precis som oss på E-commerce Park att Omninom har en häftig e-handelsidé? Anmäl dig på deras hemsida och var med från början när den lanseras! Och om du själv driver en nystartad e-handel kan vår inkubatorverksamhet vara något för dig – uttagning sker senare i vår, men redan nu kan du skicka in din ansökan.

/Johanna, redaktör & medlem i parken