Ehandelskolan går vi går vi igenom grunderna i vad man bör tänka på när man startar och driver en e-handel. Det tredje kurstillfället för våren handlade om inköp och logistik där vi fick besök av Niklas Håkansson på INF Company. Nedan följer en kort sammanfattning av Niklas föreläsning. Kolla in vår blogg för att se sammanfattningar av alla föreläsningar från Ehandelskolan.

INKÖP

Det skiljer sig mycket beroende vart i världen du vill importera dina varor ifrån. Den kulturella skillnaden ska inte tas lättvindigt, men det finns såklart även stora juridiska skillnader. En röd tråd och det viktigaste rådet är att kontakta svenska myndigheter eller stödorganisationer om du är minsta osäker på vad som gäller eller vad du har för ansvar.

Ska du köpa varor från Sverige kan du försöka få betala på kredit. Tänk på att varorna kan komma bort eller skadas, och det kan därför vara bra att skaffa en försäkring. Försäkring kan du teckna med både leverantörer eller med ett försäkringsbolag. Tänk dock på att alla leverantörer inte erbjuder försäkring och att deras regler kan skilja sig mycket åt.

Inom EU kan det vara svårare att köpa på kredit, oftast måste du betala i förskott och i Euro. Bankerna lägger gärna på 1,5 % i växelkurs så ha med det i kalkylen. Kolla noga upp vilka leveransvillkoren är och vad som gäller om det är fel på varan t.ex.

Utanför EU så kommer du (nästan alltid) behöva betala i förskott antingen i USD eller CNY. Du kan också behöva betala en deposition, vilket du kan förhandla ner efter tid som du bygger upp en relation. Tänkt på att det kan vara svårt att reklamera en vara, och om du beställer ett provexemplar är det bra att ha kvar ett ex hos tillverkaren så att ni båda vet vilken version ni talar om.

Tänk på att du aldrig ska köpa in mer än vad du är villiga och har råd att förlora.

LOGISTIK

Det finns framförallt tre olika alternativ när det kommer till logistiken: att ha eget lager, tredjepartslogistik och drop shipping.

Drop shipping innebär att du får ordern och tar betalt av kunden, men att leverantören skickar ut varan. Fördelen med drop shipping är att du har tid över till annat. Negativt kan vara att du inte vet hur varan ser ut när kunden får den och att du skickar dina kunduppgifter till leverantören. Hör med en jurist hur du ska gå tillväga för att få lov rent juridiskt att skicka kundernas personuppgifter.

Tredjepartslogisik – kallas även 3pl – innebär att någon annan tar han om lagret. Ofta är 3pl kopplat till din webbshop så att det går automatiskt när en kund lagt sin order. 3pl ger dig mer tid till annat, ofta snabba leveranser och kanske även billigare frakter. Men ibland kan det bli billigare själv och om du vill ha speciallösningar för att skicka vissa varor kanske inte tredje parten kan lösa det.

Om du har eget lager kan du helt lägga din egen twist och kärlek i paketen du skickar. Det tar otroligt mycket tid och det är viktigt att ha ordning och reda.

Att skicka varor inom Sverige

Det billigaste sättet är att använda frimärken, alternativt en etikett som ersätter frimärken. Då delas paketen ut i postlådan vilket är positivt för kunden, men då kan man inte ha för stora paket. Det är inte spårbart vilket innebär att du måste kunna räkna med lite svinn. Det finns inga stora rabatter att få med detta fraktsätt vilket innebär att dina jättar till konkurrenter inte kan göra det mycket billigare.

Varubrev är relativt billigt och halvt spårbart. Du får skicka max två kilo – upp till ca 200g är det billigare med frimärken – och det delas ut i brevlådan. Man skriver ut egna etiketter som man sätter på paketet. Etiketterna får du genom att koppla upp dig mot Postens Pacsoft.

Service point innebär att paketen levereras till ett ombud. Det är spårbart, men om kunden inte plockar ut varan får man ofta betala frakten tillbaka. Med detta leveranssätt kan du skicka stort och tungt, och du kan försäkra dina produkter.

Hemleverans finns det så många olika företag som arbetar med – både till företag och privatpersoner! Så kolla upp det alternativ som passar dig bäst.

 

Niklas alla bästa mantran:

  1. Testar du inte så vet du inte
  2. Learning by doing

 

Om Inf Company

Niklas Håkansson har bott många år i Kina, idag är han tillbaka i Sverige med kontor på E-commerce Park. 2003 såg INF för första gången dagens ljus. Då i Kina i huvudsak som underleverantör, OEM producent, inom elektronik till kända varumärken. Den verksamheten finns än idag men 2016 valde de att ta steget ännu närmare konsumenten. Med många års erfarenhet av att producera och importera varor från Kina erbjuder de sina kunder ett brett utbud. De har kapat mellanled genom att köpa alla våra produkter direkt från fabrik med egna kvalitetskontroller samtidigt som att de äger hela logistikkedjan.